Zajfóbiás kutyák

Zajfóbiás kutyák szilveszteri kezelése

Az alábbiakban rövid összefoglalót adnánk a zajfóbiás kutyák szilveszteri kezeléséről. A szilveszteri petárdák és tüzijátékok hangja, sok állatnál félelmet, szorongást, vagy éppen menekülési reakciót vált ki.

A sokak által használt acepromazin (Sedalin tabletta, paszta) a kutyák zajfóbiája esetén nem ajánlott, mert nem rendelkezik anxiolitikus (feszültség csökkentő) tulajdonságokkal, így az igaz, hogy fizikailag lelassítja a kutyát, és erős bódulatot okoz (ami nem mellesleg elég kiszámíthatatlan időtartamú, hatáserősségű), de emellett a kutya ugyanúgy ideges, stresszes helyzetben van, csak éppen nincs ereje levezetni a feszültségét, nincs izomereje. Ez a helyzet csak súlyosbítja a fóbiát, és az nemhogy javulna, de erősödik minden ilyen alkalommal.

Három olyan gyógyszer van, amit ilyen esetben ajánlani lehet:

  1. alprazolam (Frontin vagy Xanax tabletta): kiválóan alkalmas akár magában is szilveszterkor adni, kb. 60 perccel a kívánt hatás elérése előtt.
  2. clomipramin (Anafranil drazsé): lehet magában is adni, de hirtelen hatás elérésére nem alkalmas, hetekkel a kívánt hatás elérése előtt kell elkezdeni.
  3. fluoxetin (Floxet kapszula): hatása és alkalmazási területe hasonló a clomipraminra.

Emellett léteznek alternatív megoldások is:

  1. DAP párologtató (feromon tartalmú természetes szer, mely nyugalmat, biztonságérzetet ad)
  2. viselkedésterápia - deszenzibilizálás pl: CD segítéségvel (Sound Therapy 4 Pets)
  3. homeopáthiás, Bach-virágterápiás szerek (pl: S.O.S. bonbon)
  4. Serene-Um: természetes takarmány kiegészítő nyugtatásra, lecsendesítésre, félelmi reakciókra

Fontos, hogy mind a három fennt említett gyógyszer ritkán okozhat paradox módon agressziót, mert az elnyomott (inhibited) agressziót felszabadíthatja. Mindhárom gyógyszer biztonságos állatokban, májbeteg állatnak azonban csak óvatosan adható.
Amennyiben a bódulathoz a tulajdonos ragaszkodik, és a fenti gyógyszerek nem elegendőek (ami ritkán fordul elő, mert bár a gyógyszerek bódulatot nem okoznak, de a feszültségforrás kikapcsolása általában nyugodt állapothoz vezet), úgy pl. alprazolam mellett adható alacsony dózisban acepromazin (Sedalin) is.
Ezen gyógyszerek hatására (önmagában, vagy mellette lehetőleg viselkedésterápia alkalmazása esetén) az állat zajokhoz való viszonya az idő folyamán nem romlani, hanem javulni fog (szemben a Sedalinnal), így elképzelhető, hogy a kezelés egy idő után nem is lesz szükséges.

A rendelési idő a két ünnep között változatlan, a hétköznapoknak megfelelő.  Ha szüksége lenne szilveszterre, a fennt említett szerekre, kérjük pár nappal szilveszter előtt keressen fel bennünket (a homeopatiás szereket 1-2 nappal hamarabb kell elkezdeni adagolni)!