Fogkövesség

Megelőzés, ill. a fogkő kialakulásának késleltetése

A fogak rendszeres ápolása, kézi, mechanikus tisztítása a plakkok eltávolítása céljából: ennek lehetséges módozatai: naponta egyszer vizes vattával áttörölni a fogakat. Ez megoldható kutya-cica fogkrémmel, ill. fogkefével is. A fogkrémeknek enzimatikus módon plakk-képződés gátló hatásuk is van (utóbbi miatt több fogkrémmel nem szükséges úgy fogat mosni, mint embereknél, csupán a szájba kell kenni). A fogápoláshoz már kicsi koruktól szükséges hozzászoktatni az állatokat, mert enélkül nem fogják eltűrni a szájban történő turkálást, emellett feltétlen engedelmesség is kell hozzá. Ha azonban sikerül elfogadtatni velük azt a procedúrát, biztosan csökkenttő a későbbi fogkő-eltávoltások száma.

Allergiás bőrgyulladás, atópia

Az allergiás bőrgyulladás, az atópia

Az allergiás bőrgyulladás a kutyák egyik leggyakoribb viszketettséget okozó bőrbántalma. A betegség fő típusa, egy túlérzékenységi reakció légköri allergénekre, melynek hajlama genetikailag öröklődik. A vakarózás minden felismerhető bőrelváltozás nélkül indul, s kezdetben a rendes, saját testápolási gyakorlatnak tűnhet. A vakarózás jellemző helyei a következők: a lábvégek nyalása, rágása, a pofák, és szem körüli területek dörzsölése, a hónalji- lágyéki, és a comb belső felületének nyalása, vakarózása. Súlyos esetben az egész testfelületre kiterjedhet. Az atópiás kutyák 80%-nál egy, -vagy kétoldali külső hallójárat gyulladás is kialakul (fülkagyló kipirosodás, a fülek vakarása, rázása). A vakarózás miatt mechanikus bőrsérülések alakulhatnak ki: kipirosodás, sebek, pörkök, kimaródás, melyekhez bakteriális, ill. gombás fertőzés társulhat, melyek a bőrtüneteket súlyosbítják (ezek mindig másodlagosak, a vakarózás következményei).

Fülgyulladás és a fülkezelés fontossága

Fülkezelés, fültisztítás a gazdiknak

A külső hallójárat gyulladás kisállataink körében jelentős probléma.

A hatékony fültisztítás a legelső, legalapvetőbb lépése bármilyen fülprobléma gyógykezelésének, célja a fül mikrokörnyezetének helyreállítása. A gyulladás során képződött tartalom (fülzsír, gyulladásos váladék, genny, szövettörmelék) eltakarja a hallójáratot, megvédheti a mikroorganizmusokat, inaktiválhatja a gyógyszereket, valamint táptalaja lehet a további fertőzéseknek és gyulladásos folyamatoknak. Amennyiben fültisztítást nem végzünk, a gyógykezelés kudarccal végződhet, mivel a helyileg alkalmazott fülcsepp nem jut el a célhelyre, a hallójárat hámjára. A rendszeres fültisztítás fontos a hosszú távú gyógykezelésben is, illetve az idült kórképeknél a visszaesés megelőzésében.

Epilepszia

A kutyák epilepsziás működészavarairól

A kutyák leggyakoribb idegrendszeri betegsége az epilepszia. Két alapvető típusát kell elkülöníteni:

Elsődleges, vagy idiopatikus epilepszia: az agyban nincs semmiféle kimutatható morfológiai elváltozás (elhalás, gyulladásos góc, daganat stb.), csupán az agy nem ismert okokból kóros elektromos kisüléseket generál. A rohamok közötti időszakban az állat tünetmentes.

Másodlagos, vagy szerzett epilepszia: az agyban van kimutatható morfológiai elváltozás (gyulladás, trauma, toxikózis, infartus, agyvérzés, anyagforgalmi betegség, daganat, máj- vesebetegség stb. miatt kialakult idegsejt károsodás), mely a rohamokat kiváltja, tehát felismerhető az a betegség, mely az epilepsziát kiváltja. Az ilyen állatok a rohamok közötti időszakban is mutatnak különböző tüneteket.

Elhízás

Az elhízás

Az elhízás kutyáinknál, és macskáinknál is gyakori, ugyanolyan „népbetegséggé” kezd válni, mint a jóléti társadalmakban élő emberek körében, és nehezen kezelhető probléma. A nem megfelelő táplálás, mozgásszegény környezet, a nagy mennyiségben elfogyasztott energiában gazdag táplálékok túletetése, az ivartalanítás járulnak hozzá az elhízáshoz. Szeretném hangsúlyozni, hogy az ivartalanítás nem jelent feltétlenül elhízást, csak kicsit gondosabb odafigyelést igényel a táplálék minőségére, és mennyiségére, ill. a napi rendszeres mozgásra.

Zajfóbia

Zajfóbiás kutyák szilveszteri kezelése

Az alábbiakban rövid összefoglalót adnánk a zajfóbiás kutyák szilveszteri kezeléséről. A szilveszteri petárdák és tüzijátékok hangja, sok állatnál félelmet, szorongást, vagy éppen menekülési reakciót vált ki.

A sokak által használt acepromazin (Sedalin tabletta, paszta) a kutyák zajfóbiája esetén nem ajánlott, mert nem rendelkezik anxiolitikus (feszültség csökkentő) tulajdonságokkal, így az igaz, hogy fizikailag lelassítja a kutyát, és erős bódulatot okoz (ami nem mellesleg elég kiszámíthatatlan időtartamú, hatáserősségű), de emellett a kutya ugyanúgy ideges, stresszes helyzetben van, csak éppen nincs ereje levezetni a feszültségét, nincs izomereje. Ez a helyzet csak súlyosbítja a fóbiát, és az nemhogy javulna, de erősödik minden ilyen alkalommal.

Szív és bőrférgesség

Szív- és Bőrférgesség

Az ébredő természet a házi kedvenceink számára közel sem veszélytelen időszak. Korábban cikkeztünk már a kullancs csípésének a kockázatáról, ám még veszélyesebb következményekkel járhat ha egy fertőzött szúnyog csípi meg kutyusunkat vagy cicánkat. Eláruljuk miről van szó, és hogyan védekezhetünk.
A Dirofilaria a mediterrán területeken gyakori fonálféregfaj, melynek a köztigazdája, vagyis hordozója a szúnyog. Az utóbbi tíz évben egyre gyakrabban állapítják meg a jelenlétét olyan országokban is ahol korábban nem észlelték – többek között Magyarországon is kimutatták már macskákban és kutyákban is.

Szív és bőrférgesség szűrővizsgálat

Szív– és Bőrférgesség (Dirofilariosis) szűrővizsgálatok

Knott teszt (mikrofilária-lárva kimutatás) + Antigén gyorsteszt (kifejlett féreg kimutatás- Zoetis): 5500 Ft

Knott teszt + Antigén gyorsteszt + Tüdő RTG: 10.500 Ft

PCR vizsgálat (Praxislab- szív-és bőrféreg lárva DNS kimutatás): 13.000 Ft