Fogkövesség

Kórlefolyás

A fogkövesség a kutyák és a macskák leggyakoribb fogászati megbetegedése (az emberekben leggyakoribbnak mondható fogszuvasodás, a húsevők alacsonyabb szájüregi pH-ja miatt gyakorlatilag alig fordul elő), a középkornál idősebb kutyáknál előfordulása megközelítia 80%-ot. A fogkövesség kialakulása, lassú, pár hónapos folyamat, mely előrehaladott formában fogmedergyulladást okoz. Ez akkor alakul ki ha felborul az egyensúly a baktérium populáció, és a gazdaszervezet immunrendszere között. Az immunrendszer állapota, a stressz, a kor, a tápláltsági- és anyagcsere állapot, a fajta, és a hormonális betegségek mind olyan faktorok, melyek segíthetik vagy megakadályozhatják a betegség kialakulását. A nem kezelt fogmeder gyulladás súlyos következményekkel járhat az állatok egészségére (baktériumszóródás következményeként szívbelhártyagyulladás, gócos vesegyulladás…).

A fogkő kialakulása a takarmányból az állatok fogára lerakódott plakk (lepedék) kialakulásával kezdődik. A plakk-képződés még egy visszafordítható folyamat, az állat fogairól könnyen eltávolítható, ill. a megfelelő rágás során eltávozik. A gyári száraz- ill. konzerv kutyatápok világában, kedvenceink egyszerűen nem rágnak eleget, így ez a természetes, jótékony, tisztító mechanizmus nem kielégítő. Ehhez járul még hozzá bizonyos fajták genetikai hajlama is (toy fajták, terrierek, uszkárok, spánielek). A plakkra, a nyálból kiváló calcium- és magnézium sók lerakódnak, és alakítják ki lassan a fogkövet. Ez eleinte vékony sárgás felrakódás, később, amikor már jelentősebb vastagságot ér el, vaskos páncélként vonhatja be a fogakat. A fogkőfelrakódások bekúsznak a fogíny alá, ellazítják a fogakat a fogágyban, másrészt kitűnő lakhelyet találnak alattuk az egyes baktériumok. Ennek következtében súlyos fogínygyulladás (duzzadt, vérzékeny íny, majd ínyelhalás), fogmedergyulladás alakul ki. Előrehaladott stádiumban a rágás egyre fájdalmasabb, nehezített, az állatok sokszor már csak puha, pépes eleséget esznek, a lehelet pedig egyre bűzösebb. Legsúlyosabb esetben az állkapocs csont idült gyulladása, foggyökértályogok, a bakteriális góc, és szóródás miatt pedig szisztémás betegségek alakulnak ki. Ezek lehetnek: szívbelhártyagyulladás, szívizomelfajulás, gócos vesegyulladás, veseelfajulás, májgyulladás, ill. májelfajulás.

Gyógykezelés

A lerakódott fogkövet, és a javíthatatlanul károsult fogakat el kell távolíttatni. A fogkőleszedés hagyományos módszere a kézi fogászati eszközökkel történő lepattintás. Másik módszer az ultrahangos berendezéssel történő eltávolítás. Mindkét módszerhez az állatokat mélyen bódítani, ill. altatni szükséges. Antibiotikum szedése a helyi fertőzés miatt indokolt, melyet sokszor már a beavatkozás előtt le kell kezdeni.

Megelőzés, ill. a fogkő kialakulásának késleltetése

A fogak rendszeres ápolása, kézi, mechanikus tisztítása a plakkok eltávolítása céljából: ennek lehetséges módozatai: naponta egyszer vizes vattával áttörölni a fogakat. Ez megoldható kutya-cica fogkrémmel, ill. fogkefével is. A fogkrémeknek enzimatikus módon plakk-képződés gátló hatásuk is van (utóbbi miatt több fogkrémmel nem szükséges úgy fogat mosni, mint embereknél, csupán a szájba kell kenni). A fogápoláshoz már kicsi koruktól szükséges hozzászoktatni az állatokat, mert enélkül nem fogják eltűrni a szájban történő turkálást, emellett feltétlen engedelmesség is kell hozzá. Ha azonban sikerül elfogadtatni velük azt a procedúrát, biztosan csökkenttő a későbbi fogkő-eltávoltások száma.

Több rágással elősegíteni a plakkok eltávolítását: olyan csontok etetése (sertés, marha csöves csontok; sertés csontot csak főzve!!!), melyet az állat nem tud megenni, csak rágcsálni. Speciális műcsontok etetése, melyek nagyon keményre préseltek, s mintegy kutyafogkefeként funkcionálnak, mechanikusan letörlik a fogakat (pl. Pedigree Denta stix, Dentizahn rágócsík…). Speciális diétás száraztápok etetése, melyek szerkezete, és szemcsemérete úgy lett kialakítva, hogy elrágásuk során erőteljes súroló hatás érvényesül, mely segít eltávolítani a kezdeti lerakódásokat (Hill’s t/d, Trovet Dental). Száraz kenyér, ill., száraz kifli etetése, ill. az ezekkel történő játék ugyancsak hasonló hatást eredményeznek. Speciális játékok (Trixie Dent fun), melyek rágcsálásával ugyancsak a lepedék eltávolítása történik.

Enzimatikus módon a plakk-képződés csökkentése: speciális kutyafogkrémek, emulziók, enzimatikus porok (Plakk-Off), enzimes rágószalagok (Orozyme) melyek rágás nélkül is a plakképződést csökkentik. Hatóanyagaik a nyálba választódnak ki, és megakadályozzák a plakk, ill. fogkő képződést.

 

Ezt ajánljunk: Plaque Off:

Kedvenceink legnagyobb problémájának természetes megoldása
 
Egy kezeletlen fog, elmélyült fogágyban, foglazuláshoz vezet. Súlyosabb esetben a baktériumok elszaporodhatnak és a test létfontosságú szerveit is megtámadhatják.

Van egy teljesen természetes segítség

A nemzetközileg is ismert Wikner Sune, Umeĺ-i fogorvos és kutató fantasztikus felfedezése bizonyítja, hogy van segítség a fogkő, a lepedék és a kellemetlen szájszag ellen. A nyál összetétele elősegíti, hogy a lepedéket és a fogkövet képző baktériumokat a nyál visszatartja. PlaqueOff Animal™ nemzetközileg szabadalmazott természetes termék, amely hozzájárul a fogkő és a lepedékképződés megakadályozásához a fog felületén és ezáltal csökkenti a szájüreg baktériumállományát.

A megoldás: egy speciális tengeri alga

A PlaqueOff Animal™ hatóanyaga egy természetes növényi anyag, amit a kutya vagy a macska eledelére szórunk. Emésztéskor az alkotóelemek felszívódnak és olyan összetételű nyál képződik, amely fellazítja a fogkövet és megakadályozza az újabb felrakodást a fogakon. A PlaqueOff Animal™ természetes növényi anyagot, azaz az Algea D1070™ tengeri algát tartalmazza, melynek összetevői: polysaccharidák 52%, ásványok és nyomelemek 22%, proteinok az összes aminosavakkal 6%, rostos anyagok 6%, omega-3 zsírsavak 2%. Nem tartalmaz cukrot, tartósítószereket és színezőanyagokat sem. Az alga tápanyagokban gazdag, tartalmaz azonkivül 12 fontos vitamint, 13 ásványt és nyomelemet, valamint sok benne a természetes jód.

Először embereken próbálták ki!

A PlaqueOff Animal™-t megelőző termék a ProDen PlaqueOff®, amelyet éveken át Svédországban és sok más országban is több ezren használtak. Embereken végzett klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy a fogak lepedékbevonata 88%-os csökkenést mutat, a fogkőképződés a fogkőképződés megszűnt, vagy porózussá vált és igen könnyen volt eltávolítható. Az elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy a hatás már 4 heti kezelés után észlelhető volt, és az eredmény még jobb lett további rendszeres használat után. Végre egy termék, amit először embereken próbáltak ki!

• Eltávolítja a fogkövet
• Gátolja a lepedékképződést
• Egészséges fogínyt biztosít
• Megakadályozza a kellemetlen szájszagot

Az adagolása egyszerű. Szórjuk a port az ételre 1 szer naponta. Adagoló és adagolási utasítás a csomagban található. 40 g.
<10 kg: 8 hónapig.
10–25 kg: 4 hónapig.
>25 kg: 2 hónapig.

Összetétel: Kizárólag speciális válogatott tengeri algákat tartalmaz – Ascophyllum nodosum D1070. Színezéket, tartósítószereket nem tartalmaz. Glutén- és cukormentes. Természetes jódban gazdag.