Fülgyulladás és a fülkezelés fontossága

Fülkezelés, fültisztítás a gazdiknak

A külső hallójárat gyulladás kisállataink körében jelentős probléma.

A hatékony fültisztítás a legelső, legalapvetőbb lépése bármilyen fülprobléma gyógykezelésének, célja a fül mikrokörnyezetének helyreállítása. A gyulladás során képződött tartalom (fülzsír, gyulladásos váladék, genny, szövettörmelék) eltakarja a hallójáratot, megvédheti a mikroorganizmusokat, inaktiválhatja a gyógyszereket, valamint táptalaja lehet a további fertőzéseknek és gyulladásos folyamatoknak. Amennyiben fültisztítást nem végzünk, a gyógykezelés kudarccal végződhet, mivel a helyileg alkalmazott fülcsepp nem jut el a célhelyre, a hallójárat hámjára. A rendszeres fültisztítás fontos a hosszú távú gyógykezelésben is, illetve az idült kórképeknél a visszaesés megelőzésében.
A tisztító folyadékok zsíroldóak, a hallójárat falára száradt pörköket oldatba viszik, és ott tartják, szárítják a hallójáratot. Gomba-baktérium ellenes hatásúak, és javítják az utánuk alkalmazott antibiotikumok hatékonyságát.

A fültisztítás technikai kivitelezése:

  • Mindkét hallójáratot fel kell tölteni a fültisztítóval (vigyázni kell, hogy ne szennyeződjön a fültisztító flaskája, használat után le kell tisztítani, és fertőtleníteni).
  • A fültő masszírozása 1-2 percen át.
  • Majd min. 10 percen át hagyni kell az oldatot hatni (az állat ez alatt a fejét rázogathatja, ami ugyancsak jótékony hatású)
  • Ujjra tekert gézlappal, vagy vattával kitöröljük a tartalmat.

Ha szükséges tisztítás után 1 órával cseppentjük a kitisztított és száraz hallójáratokba a kombinált fülcseppet.
Időtartama függ a betegség súlyosságától, a fennálló fertőzés jellegétől, a tartalom minőségétől, mennyiségétől. Általában 1-2 hétig , napi 1-2 alkalommal szükséges végezni.
Idült esetekben heti 1-2x lehet alkalmazni a visszaesés megelőzésére.