Egzotikus állatok

Rendelőnkben az egzotikus állatok szakellátására is fel vagyunk készülve. 2008 óta mi látjuk el a Pécsi Állatkert állatorvosi teendőit, így egyre nagyobb a tapasztalatunk a hüllők, madarak, és kisemlősök gyógyítása terén.

Szakellátások:

-nyúlalakúak, és rágcsálók fogászata
-kisemlősök sebészei ellátása (ivaratlanítások, lágyszervi műtétek)
-hüllők (szárazföldi-vizi teknősök, kígyók, gyíkok) betegségei, tartási-takarmányozási problémák, sebészi beavatkozások

 

Szakállas agáma tojásrakásával kapcsolatos főbb ismeretek:

A tojások lerakása előtt a nőstény étvágytalan lesz, majd teljesen felhagy az evéssel.
A tojásrakáshoz alkalmas helyet keresnek, ami fokozott aktivitással jár (a szakállas agámák sokszor próbaásásokba kezdenek a tojásrakó helyen). Elsődleges szempont a hőmérséklet 32-35 fok) és a nedvesség (nedves környezet legyen). Másodlagos, de fontos tényező, hogy a tojásrakó hely sötét, a közvetlen fényhatásoktól védett legyen.
Ajánlott lehetőség: zárt megfelelő méretű és tojásrakó közeggel feltöltött tojatódoboz. A megfelelő tojóláda négyszög alakú, az állat kényelmesen meg tud benne fordulni. A tojóládába a legmegfelelőbb keverék a nedves rostos tőzeg, esetleg homok (folyamatosan nedvesen kell tartani, legalább 15 cm vastag réteg legyen).
Megfelelő más legalább 3 oldaláról zárt tojásrakó hely is, ami alá az állat kényelmesen befér, és aljzata ugyancsak nedves (naponta permetezzük az aljzatot!).
A nőstényt a tojásrakás alatt nem szabad megzavarni (a tojások szétszórásához, tojásretencióhoz vezethet), a hímet célszerű elkülöníteni, hogy ne zavarja a nőstényt (a hímek zavarása az egyik legfőbb oka a tojásvisszatartásnak).
Mi magunk se zavarjuk a nőstényt a tojásrakás napján illetve semmilyen zavaró, hangos tevékenység ne történjen körülötte, ami stresszt okozhat az állatnak!

Termékeny tojásokra egy téli pihenő időszak után számíthatunk. Ha nincs ez a téli pihenő akkor is párzanak az agámák, de gyenge nagyon a termékenység, mind a hímeknél, mind a nőstényeknél. A téli pihenőnek 2- 3 hónapig kell tartania, a hőmérsékletet 24-27 C fokra kell levinni, a nappali megvilágítás időtartamát pedig napi 10 órára.