Veszélyes élelmiszerek

Veszélyes élelmiszerek

  • Romlott, penészes ételek: Ünnepek után sok, már nem feltétlenül jó élelmiszer maradhat meg, melyeket sokan az állatiakkal etetnek fel. Ők természetesen örömmel laknak jól ezekből, azonban sok esetben súlyos hasmenést (a fiatal kutyák még inkább veszélyeztettettek!), esetleg komolyabb ételmérgezést, fertőzést kaphatnak. A penészes, avas élelmiszerek (például avas földimogyoró) szintén káros hatással lehetnek állatainkra.
  • Csokoládé: A csokoládéban található anyagok (teobromin, koffein) hiperaktivitást, remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhatnak. Kistestű, torkos állatok azonban akár el is pusztulhatnak idegrendszeri tünetek között-3- 4 tábla keserű csokoládé elfogyasztásától.
  • Hagyma: A hagymában, fokhagymában található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket támadja, “kevésvérűséget” (anémiát) okoz. Hatása csak tartósabb fogyasztása után jelentkezik: három napig kell testtömeg kilogrammonként 30 gramm hagymát elfogyasztania kutyánknak, hogy abból baja legyen. Macskák esetében hagymaport tartalmazó bébiétel elfogyasztása után írtak le mérgezést a szakirodalomban.
  • Macadamia dió: ez a hazánkban kevésbé ismert dió gyengeséget, lázat, mozgászavarokat okozhat állatainkban (egyes csokoládékban előfordulhat!). A mérgező dózis 2,5 g/ testtömeg kg.
  • Élesztő: Igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, ami közben mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben etanol (alkohol) képződik, ami szintén káros hatással van az ehhez nem szokott kutyánkra, macskánkra.
  • Alkohol: Az alkoholos italok fogyasztása az emberek részegségéhez hasonló kellemetlen tüneteket okozhat.
  • Mazsola, szőlő: Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni.
  • Zsíros, sós ételek: az ilyen élelmiszerek bár bizonyára tetszenek az állatoknak, de hasmenést, a bélflóra felborulását, hányást okoznak.
  • Xylit, nyírfacukor. Nagyon komoly mérgezést okoz kutyában!!!

Egyre népszerűbb cukorhelyettesítő a xilit, az eredetileg nyírfából kivont cukoralkohol. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók és egészséges életmódot folytatók előszeretettel választják. Embereknek a hozzászokási időszakban okozhat esetleg hasmenést, de gyakorlatilag nincs gond vele.
Kutyának és görénynek adni azonban TILOS!

Ugyanis arra érzékeny kutyákban, egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogram elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenés következik be.
A hatása gyakorlatilag olyan, mintha egy cukorbeteg beadná magának az inzulint, majd elfelejtene enni.

A xilit mérgezés tünetei:
- hányás
- remegés, gyengeség
- izomgörcsök
- ájulás
- kóma

Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát!! Azonnali állatorvosi ellátást igényel!

A krízishelyzet megoldása után a xilit másik hatására kell koncentrálni, májkárosító és nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Ez a tünet azokban az állatokban is jelentkezik, akiknél amúgy nem okozott súlyos vércukorszint esést. Ezért hosszú távú májvédő szerek szedése és diéta javasolt.

Fontos megemlíteni, hogy egyre több termékbe tesznek xilitet, rágógumiba, fogkrémbe, diétás termékekbe.
Azt javasoljuk, ha kutyával éltek együtt, figyeljetek erre a veszélyre, és lehetőleg válasszatok más cukorhelyettesítőt.

Többen kérdeztétek, miért adna valaki cukrot a kutyának?
Nos nem töményen kapják, hanem a levágott sütemény széléből, az ellopott xilites muffinokból, vagy egyszerűen csak belelefetyelnek az asztalon hagyott kakaódba.

Egy amerikai cikkben egy görény xilites cukormentes rágógumit fogyasztott el.