Autóban a kutya, nyaralás

Autóban a kutya, nyaralás

A kutyák java része igazán élvezi, nagy, közös zsákmányszerző túrának fogja föl az autózást. Váltakozó vidék, színek, formák, szagok és időnként ismeretlen kutyák fölbukkanása teszi még vonzóbbá az autóval történő utazást. Ám ahhoz, hogy a kutyás autóút ne váljon kellemetlenné, mindenképpen figyelembe kell venni néhány dolgot, és ajánlatos gondosan előkészülni. Amelyik kutya mindennapjaihoz nem tartozik hozzá az autóban való utazás, azt a nyaralás előtti hetekben fokozatosan kell hozzászoktatni, hogy beugorjon és nyugodtan bent maradjon az autóban. Mindenképpen jobb, ha az esetlegesen fellépő egészségügyi komplikációk is még a megszokott környezetben, a szoktatás ideje alatt jelentkeznek, és van idő megoldásukra. Az autós utazás közben jelentkező hányás megelőzésére az állatorvos tablettát tud adni a kutyának. Különösen érzékeny kutyáknak az utazással együtt járó stressz csökkentésére már 5-7 nappal előtte lehet adni az Engystol nevű készítményt akár tabletta formájában, akár az injekciós ampulla tartalmát egy kis adag ételhez keverve. Ha a gazdi a korábbi tapasztalatok és az állatorvosi vizsgálat után biztos benne, hogy kutyája hajlamos az ún. utazási betegségre, akkor hosszabb autóút előtt a Cocculus Cosmoplex tabletta, illetve közvetlenül az utazás alatt a Vertigoheel homeopatikus készítmények valamelyike segíthet.

Gyógyszerként a Cerenia tabletta alkalmazható utazási betegségre (hányást megszünteti), illetve az utazási stresszre a köv. szerek vehetők igénybe: Adaptil nyakörv, spré (nyugtató hatású feromon tartalmú), SOS animal bonbon, Serene-UM, Calmex tabletta.

Hosszabb nyaralás alatt, több száz vagy ezer kilométerre a megszokott otthoni helyszíntől nem mindig lehet biztosítani, hogy ugyanazt az eledelt kapja az állat, vagy ugyanolyan nyersanyagból készüljön el a napi ételadagja, mint amit otthon megszokott. Ajánlatos azonban legalább néhány napra elegendő száraz- vagy konzervtápról gondoskodni. Amennyiben a nyaralás helyszínén a beszerzés egy másik gyártó másik készítményéből biztosított, akkor ezt az otthonról hozott táplálékhoz fokozatosan növelt mennyiségben kell hozzákeverni.

Gyakorta előfordul, hogy a szokatlan ételek, az eltérő minőségű ivóvíz hasmenést okoz a kutyának. Ilyenkor nagy segítséget nyújthat a főtt rizs és főtt hús  keverékéből álló diéta, amely szinte a világ minden nyaraló- és kirándulóhelyén kivitelezhető. Hasmenés esetén rendkívül jó hatású homeopatikus szer a Nux vomica-Homaccord és a Veratrum-Homaccord, vagy a kettő keveréke. Szükség esetén sajtdarabba vagy kenőmájasból formált golyóba elrejtett, a humán gyógyászatban is használt széntablettával is jó hatást lehet elérni.

A nyári csúcsidőben az európai autópályák pihenőhelyei, elsősorban az emberek miatt, nem a leghigiénikusabbak. A hátrahagyott ételmaradékok, emberi ürülékek mindenféle változata fertőzésveszélyt jelenthet a kutyák számára. A másik rendkívüli veszélyforrást ezeken a helyeken a szintén emberektől származó törött üvegek és üvegcserép-törmelékek jelentik. Nem kellemes élménye a nyaralásnak, ha a kutya belelép! Nagy segítséget jelent ilyenkor egy külön a kutyának előkészített, könnyen gyorsan hozzáférhető helyre tett, kis elsősegélycsomag. Ebben legyen kötszer, tampon, fertőtlenítőszer, olló, kisméretű zseblámpa, ragtapasz, a kutya tappancsára ráhúzható műanyagzacskó vagy kutyacipő, kutyacsizma néven is forgalmazott tappancsvédő.

A kutyával együtt történő nyaralás és utazás témájával a jövőben is szeretnénk foglalkozni. Kérjük azoknak a szálláshelyeknek, utazási irodáknak, idegenforgalommal kapcsolatos cégeknek a jelentkezését, amelyek a kutyával érkező vendégeknek valamilyen ajánlattal és hasznos információval rendelkeznek. Természetesen szívesen vesszük minden kutyabarát e-mailben elküldött észrevételét, ötletét, belföldön vagy külföldön szerzett jó vagy rossz tapasztalatát, kutyás nyaralással kapcsolatos fotóit.

Gondoljon rá, hogy Ön most a kutyája helyett is olvasott, az ember és a kutya jobb együttéléséért.

Végezetül az alábbi honlapon találja a külföldi országok követelményeit a kutyák, macskák, és vadászgörények beutaztatásáról:

http://www.petpassport.hu/orszagonkenti_sajatossagok.html